ASELSAN, Gazi Üniversitesi Ve Ankara Üniversitesi İle Birlikte Dünyada Tek Firmanın Tekelindeki Cihazları Geliştirmek İçin Çalışıyor
21 Ağustos 2020 | 14:29

Türkiye’nin ilk teknoloji odaklı düşünce merkezi STM ThinkTech’in online ve canlı olarak gerçekleştirdiği panelde; COVID-19 ile mücadelede gerçekleştirilen çift amaçlı (dual-use) teknoloji kullanımının farklı sektörlerde de yaygınlaştırılmasıyla doğacak fırsatlar gündeme taşındı.

Panelde konuşmacılar arasında yer alan ASELSAN Strateji Yönetimi Direktörü Sami Duman, oldukça kritik konulara değinirken ASELSAN’ın çok fazla sayıda faaliyetle uğraşan sektör başkanlıkları olduğunu belirtti.

Duman özellikle katmanlı imalat teknolojilerine ve geleceğe yönelik olarak altı çizilen bir çözüm olarak Electron Beam Melting (EBM) [Elektron Tabanlı Eritme] teknolojisi içeren projeleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Dünyada tek firmanın tekelinde

EBM teknolojisiyle metal katmanlı imalat yapan cihazların dünyada tek firmanın tekelinde olduğunu belirten Duman, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Metin Salamcı liderliğinde TÜBİTAK’a bir proje önerisi götürdüklerini açıkladı. Duman, bu teknolojiyi, ASELSAN, Gazi Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi ile iş birliği içerisinde, çok hızlı geliştirdiklerini vurguladı. Aslında temelinde kendilerinin sahip olduğu teknolojileri evirerek, üniversitelerin bilgi birikimleriyle de, bilimsel bilgileriyle yoğurarak metal yazıcıların, katmanlı yazıcıların temelini teşkil eden EBM Beam Gun teknolojisini çalıştıklarını ifade etti. Duman konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Bu şu demek olacak: CNC’lerimizi hep yurt dışından aldık ama gelecek dönemin, ülkemizde de çok ihtiyaç duyulacak, üç boyutlu metal katmanlı yazıcılarının temel en üst teknoloji bileşenini milli olarak hazırlıyoruz ve buna dayanarak yeni cihazlar üretileceğine eminiz, inanıyoruz. Ve buradan da Şehmuz beyin yaptığı gibi diğer istifade edecek kıymetli kuruluşlarımızın da bundan yararlanacağını düşünüyoruz.”

Kaynak: https://www.defenceturk.net/aselsan-tek-firma-tekelindeki-ebm-teknolojisine-yatirim-yapiyor

background image