“Yeni Nesil 3 Boyutlu Yazıcı İmalat Teknolojileri Platformu” projesi değerlendirme süreçleri ele alındı.
6 Eylül 2023 | 11:47

    TÜBİTAK tarafından geliştirilen 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı Platformu programının uygulama süreçleri ile ilgili 23 Ağustos 2023 tarihinde geniş kapsamlı bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. TÜBİTAK Gebze UME (Ulusal Metroloji Enstitüsü) tesislerinde T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Mehmet Fatih KACIR, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol ÖZVAR ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL’ın katılımıyla gerçekleştirilen TÜBİTAK 1004 Programı Kapsamındaki Yüksek Teknoloji Platformları Değerlendirme Toplantısı’nda, TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamında desteklenmekte olan 20 Platformun çalışmaları ele alındı. Gazi Üniversitesi Eklemeli İmalat Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Yönetici Kuruluş olarak destek aldığı 1004 Mükemmeliyet Merkezi Programında, platform kapsamında yürütülen projelerin güncel aşaması değerlendirildi. 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programından yararlanmayı başaran 20 Platformun çalışmalarını üniversitemiz rektörü Prof. Dr. Musa YILDIZ’ın yanı sıra aynı zamanda destek alan ilgili üniversitelerin rektörleri de izleme şansı buldu.

   Merkezimiz tarafından yürütülen 1004-Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamındaki “Yeni Nesil 3 Boyutlu Yazıcı İmalat Teknolojileri Platformu”nda devam eden projeler ve programın ilerleyişi hakkında proje yürütücüsü Prof. Dr. Metin U. SALAMCI tarafından sunum gerçekleştirildi.

   Toplantıda, “ NACE 30.3 Havacılık taşıtları ve uzay araçları ile ilgili imalat için ihtiyaç duyulan ileri üretim teknolojilerini millileştirmek” amacıyla çıkılan bu yolda platformda yer alan paydaşlarımızdan Aselsan A.Ş.’nin Dr. Evren TAN yürütücülüğündeki “Elektron Demeti Kullanan Eklemeli İmalat Test Prototipi Geliştirme” projesi; Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’nin Dr. Hakan YAVAŞ yürütücülüğündeki “Titanyum Alaşımların Eklemeli İmalat Yöntemi için Geri Dönüşüm Süreçlerinin ve İleri Toz Malzemelerin Geliştirilmesi Projesi”, “Uçuş Kritik Parça ve Sistemlerin Eklemeli İmalat Yöntemleriyle Üretilmesi ve Kalifikasyonu Projesi” ve “Uydu Sistem ve Parçalarının Eklemeli İmalat Yöntemleriyle Üretimi ve Kalifikasyonu Projesi” projeleri; TEI - TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş.’nin Güray AKBULUT yürütücülüğündeki “Hassas Döküme Yönelik Seramik Maçaların Eklemeli İmalatı ve Doğrulaması Projesi”; Roketsan A.Ş.’nin Orkun Umur ÖNEM yürütücülüğündeki “Uydu Fırlatma Sistemlerinde Kullanılan Parçaların Toz Yataklı ve Tel Beslemeli Eklemeli İmalat Yöntemleri İle Üretilmesi Projesi”; Ermaksan A.Ş.’nin Burak KARAKAŞ yürütücülüğündeki “Çift Lazerli Basınç Adaptörlü 250x250x300 mm Otomatik Toz Sirkülasyon Sistemli Eklemeli İmalat Sistemi Projesi”; TÜBİTAK-MAM’ın Hüseyin AYDIN yürütücülüğündeki “Katmanlı İmalata Uygun Toz Üretilmek Üzere Süper alaşım ve Paslanmaz Çelik Alaşım İngotu Geliştirmek ve Katmanlı İmalat İle Üretilmiş Metalik Malzemelerin Post-Proseslerinin Geliştirilmesi Projesi”; Erzurum Teknik Üniversitesi’nin Prof. Dr. Fatih YILDIZ yürütücülüğündeki “Seçici Lazer Ergitme (SLE) Yöntemi İle Değişken Üretim Parametreleri Kullanılarak Ti6Al4V Alaşımından Üretilen Bulk/Kafes Sistemlerinin Yapısal ve Mekanik Özelliklerinin Teorik ve Deneysel Olarak İncelenmesi Projesi” ve Sabancı Üniversitesi’nin Prof. Dr. Bahattin KOÇ yürütücülüğündeki “Hibrid Yönlendirilmiş Enerji Yığma (DED) Proseslerinin Geliştirilmesi Projesi” hakkında ulaşılan teknoloji kazanımları ile stratejik ortaklık kavramının sürdürülmesi ve geliştirilmesi konusunda paylaşımlar yapıldı.

haber-1

haber-2

haber-3

 

background image